Categoriën
Algemeen

In Indonesië wordt voornamelijk rund- en het goedkopere karbouwenvlees gebruikt in gerechten dat overigens op dezelfde wijze als rund wordt bereid. Daarnaast wordt geitenvlees ook wel veel gegeten. Kalfsvlees is verkrijgbaar, maar wordt minder vaak gebruikt. Ook schapen-en lamsvlees behoren tot deze categorie.

verder lezen..

Vis

Het land Indonesië kent een zeer grote verscheidenheid aan vissen, maar ook een grote variatie in de bereiding: koken, baken, stomen, grillen, stoven (in diverse sausen), maar ook vis gehakt als vulsel en als apart gerecht, gebakken of bereid in de oven.

verder lezen..

Groenten

Geen enkele uitgebreide Indonesische maaltijd is compleet zonder één of meerdere groente-bijgerechten. Soms is het zelfs een hoofdgerecht. Het voorbereiden en het op juiste wijze gaar maken van groenten vereist veel zorg. Elke bereidingswijze vraagt bovendien zijn eigen manier van snijden. De groente mag nooit te gaar zijn, maar moet nog flink wat "beet" hebben. Zo blijven bovendien de belangrijke voedingsstoffen beter behouden. Indonesiërs houden van rauwkost. Bij vrijwel elke maaltijd staat er een schaal met rauwe gesneden groente op tafel.

Eier gerechten

In Indonesië worden kippe-en eendeneieren tot vele gerechten verwerkt voor zowel hoofd, als bijgerecht. Allereerst zijn er de omeletten (dadar) die op allerlei manieren worden gevuld, maar ook worden de eieren vaak gekookt, gepocheerd of gestoofd in een kruidige saus. Vooral de omeletten zijn over het algemeen vrij gemakkelijk en snel te bereiden zodat je zonder al te veel moeite toch iets lekkers op tafel kan zetten.

Bijgerechten

De Indonesische keuken kent enorm veel bijgerechten. Vele ervan zijn bedoeld om in kleine hoeveelheden samen met een ander gerecht te worden gegeten. De verschillende soorten atjar (Indonesisch tafelzuur) horen daarbij, en ook diverse variaties met pinda's en andere droog gebakken ingrediënten. Kroepoek is hiervan waarschijnlijk wel het meest bekend. Veel van de bijgerechten kunnen ook als hapje even tussendoor gegeten worden, op vrijwel ieder moment van de dag.

Nagerechten

Indonesiërs zijn over het algemeen gek op tussendoortjes (vooral bij de Ramadan), echter zijn ze geen liefhebbers van gebak en taartjes zoals de Nederlanders dat kennen. Indonesiërs zijn ook gek op fruit en wordt bijna elke maaltijd afgesloten met ananas, meloen, papaja, ...ect. Naast het feit dat fruit gezond en lekker is heeft het ook als voordeel dat het bijdraagt aan een goede spijsvertering.

Recepten
Maiskoekjes (34)

Lekkere gezonde snack voor bij het eten.

Rengginang (45)

Gefrituurde gedroogde rijstkoekjes gemaakt van kleefrijst, terasi en knoflook.

Sambal Selderie (2009)

Sambal met lomboks, knoflook, terasi, selderie en citroensap.

Sambal Bieslook (1898)

Sambal met lomboks, knoflook, terasi, bieslook en citroensap.

Boeboer Santen (7117)

Gemaakt van rijst, santen, suiker en een snufje zout.

Gado Gado (5732)

Heerlijk (en zeer bekend) groente gerecht met oa boontjes, bloemkool, witte kool, worteltjes, spruitjes, taugé, komkommer, aardappelen, eieren, knoflook en pindakaas.

Atjar Telor (8789)

Ei gerecht met rode spaanse peters, uit kemirr noten, koenjit en sereh.

Ajam Boemboe Idjoe (1570)

Lekker kip gerecht met lomboks, knoflook, uien, kemirinoten, laos, djahe, gula djawa, koenjit, sereh, salamblaadjes en selderie.

Kolak Waloh (9383)

Een lekkere Indonesische pap met banaan, daon padan en pompoen.

Grapefruit drank (3026)

Een lekker fris drankje voor de hete zomerdag.

Tags