Categoriën
Ingrediënten

Jeruk Limo (citroen)

Jeruk Limo (citroen)

Geplaatst op: 22 jul 2017
Categorie(en): 
Tag(s):

SHARE

Citrus amblycarpa is een struik of groenblijvende, kleine boom van ongeveer 5 meter hoogte. Het heeft kleine geurende glanzende bladeren en produceert kleine witte bloemen. Hij produceert het hele jaar door vruchten. In het droge seizoen zal de productie afnemen. De jonge takken zijn afgevlakt en dragen in de bladoksels korte, stugge doornen.

Djeruk limau is een kleine limoen uit de citrusfamilie. Hij heeft een bobbelige, dikke, donkergroene schil, waardoor hij zich moeilijk laat pellen. De djeruk limau moet groen geplukt worden, dus als hij nog niet rijp is. Een rijpe vrucht heeft een geel/groene kleur en heeft minder sap dan de groene vrucht. Het groene vruchtvlees is erg zuur en aromatisch.

Het sap van de djeruk limau wordt vaak gebruikt om een gerecht een lichtzuur, fruitig aroma te geven. Het sap wordt ook gebruikt om vlees en vis in te marineren. Behalve het sap wordt ook de schil van de de vrucht en de bladeren gebruikt voor het aromatiseren van gebak en andere gerechten. De blaadjes en het sap worden vooral gebruikt in de Thaise, Maleise en Indonesische keukens.

Soorten

- Jeruk purut
- Jeruk nipis
- Jeruk kunci

Total: 0 Comment(s)
Meest bekeken
Ketoembar (korianderzaad) (4504)

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).

Kemirinoot (candlenut) (3444)

Een kemerinoot is het vruchtvlees uit de noot van de Aleurites moluccana boom. Lijkt op het eerste gezicht een wat groot uitgevallen hazelnoot. 

Jeruk Limo (citroen) (4378)

Citrus amblycarpa is een struik of groenblijvende, kleine boom van ongeveer 5 meter hoogte.

Djinten (2708)

Het wordt doorgaans in gedroogde vorm gebruikt. De smaak is citroenachtig.

Gula djawa (palmsuiker) (2659)

Gula djawa wordt gewonnen uit palmbomen. Bovenin, op de plek waar de palmboom bloeit, wordt een inkeping gemaakt waaruit dan langzaam sap komt gesijpeld.

Djeroek Poeroet (limoenblaadjes) (2928)

Limoenblad of djeroek poeroet is het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië.

Djahé (gember) (3474)

Gember is de wortelstok van de tropische plant Zingiber officinale. Samen met knoflook echt een van de basisingrediënten in vele Aziatische keukens.

Daun Salam (Salaam blad) (3378)

Daun salam is het blad van een struik/boom uit de mirtefamilie (Myrtaceae) en dus niks te maken met laurier, waar het vaak mee wordt vergeleken of door wordt vervangen.

Tamarinde (asem) (3545)

Tamarinde komt van de grote peulen (7-20 cm) van de tropische boom Tamarindus indica.

Bawang merah (3461)

Bawang merah wordt in de indonesische keuken gebruikt en is de indonesische benaming voor sjalotten (rode uien).