Vis

Categoriën
Het gebruik van vis

Het land Indonesië kent een zeer grote verscheidenheid aan vissen, maar ook een grote variaties in de bereiding: koken, baken, stomen, grillen, stoven (in diverse sausen), maar ook vis gehakt als vulsel en als apart gerecht, gebakken of in de oven.

Vis ondergaat voor de bereiding meestal een voorbehandeling. Men marineert de vis in een mengsel van asem en zout om de tranige lucht, die in de tropen sneller optreedt dan in een koel klimaat, te verwijderen. Men kneedt een stukje asem met zout en smeert daar de schoongemaakte en afgespelde vis mee in. Het geeft een licht zure, bijzondere frisse smaak aan de gerechten. Behalve in verse vorm kent Indonesië een groot aantal soorten gedroogde vis, van uiterst klein, de teri die het meest bekend en het makkelijkst te krijgen is, tot de grote gaboes, die in stuken gesneden verkocht wordt. Wat zeer veel gebruikt wordt in verschillende gerechten zijn gedroogde garnalen, de ebi. Deze worden in plastic zakjes in verschillende grootte verkocht.

De meeste Indonesische vissoorten hebben een harder vlees dan de Europese en bezitten daardoor een steviger structuur. In de culinaire praktijk betekent dit dat ze tijdens de bereiding minder gauw uiteenvallen. Om die reden is een groot aantal Indonesische visrecepten (speciaal de geroosterde) niet uitvoerbaar met de vis die hier verkrijgbaar is.

Text/HTML