Categoriën
Ontstaan Indonesische keuken

Indonesië heeft een van de grootste culinaire tradities van de wereld, ontleend aan invloeden uit de hele wereld. Buitenlandse kookkunst is subtiel herkenbaar in de Indonesische keuken, toch zijn alle vreemde ingrediënten creatief opgenomen in de eigen keukengeheimen van de eilanden. Doordat het land op het kruispunt ligt van belangrijke handelsroutes tussen het Midden Oosten en Azië, kwam Indonesië in aanraking met vele uitheemse eet wijzen en kruiden.

Uit India kwamen onder andere de curry's, komkommer en bonen. Uit Amerika de chili, peper, vanille, zuurzak en ananas. De Chinezen brachten de wok en roerbakken, maar ook mosterd en groenten als kool. Uit Arabië de gastronomische technieken als kebab en geitenstoofpotten. Pinda's, avocado, tomaat, pompoen, cacao en sojabonen werden door de Europeanen geïntroduceerd. Indonesië heeft een culinaire traditie daardoor gekregen, die even gevarieerd en gekruid is als zijn duizenden eilanden en etnische groeperingen.

Indonesië heeft de wereld het gebruik van exotische specerijen en kruiden geleerd. De simpelste warung (rijdend eetstalletje) kan de heerlijkste gerechten maken. Uiteraard is zeebanket belangrijk en in vele variëteiten. Tonijn, garnalen, kreeft, krab, ansjovis, karper, zeeslakken, noem maar op. Vooral in Makassar, Sulawesi, is men zeer bedreven in het bereiden van de vissoorten.

De nationale gerechten zijn gebakken rijst (nasi goreng) en gebakken noedels (mie goreng), gebakken in kokosolie met eieren, vlees, tomaat, komkommer, specerijen en pepers. Iedere verkoper of restaurant dient het gerecht op met een speciaal regionaal of etnisch tintje. En natuurlijk saté: kleine stukjes gemarineerde kip, rundvlees, garnalen of varkensvlees op houtskool gegrild en overgoten met een hete pindasaus. Rijsttafel: een erfenis van de Nederlanders. In de koloniale tijd kon een ceremoniële rijsttafel soms wel uit honderden gerechten bestaan. Tegenwoordig is 10-15 gerechten de norm.

De Indonesiërs identificeren zich nauw met hun regionale voedsel en vinden het erg prettig als je het probeert. Eten kan het ijs makkelijk breken en wordt vaak gebruikt als voorwendsel om je thuis uit te nodigen. De Padang keuken tref je in heel Indonesië aan en het voedsel wordt behoorlijk pedis (heet) bereid. Vegetariërs kunnen goed uit de voeten. Zo heb je het populaire gerecht gado-gado, een groentesalade van aardappelen en groenten, overgoten met een krachtige pindasaus. Ook tofu wordt overal bereid en op vele verschillende manieren.

Veel bekeken
Maiskoekjes (67)

Lekkere gezonde snack voor bij het eten.

Rengginang (56)

Gefrituurde gedroogde rijstkoekjes gemaakt van kleefrijst, terasi en knoflook.

Sambal Selderie (2007)

Sambal met lomboks, knoflook, terasi, selderie en citroensap.

Sambal Bieslook (1898)

Sambal met lomboks, knoflook, terasi, bieslook en citroensap.

Boeboer Santen (7132)

Gemaakt van rijst, santen, suiker en een snufje zout.

Gado Gado (5885)

Heerlijk (en zeer bekend) groente gerecht met oa boontjes, bloemkool, witte kool, worteltjes, spruitjes, taugé, komkommer, aardappelen, eieren, knoflook en pindakaas.

Atjar Telor (8816)

Ei gerecht met rode spaanse peters, uit kemirr noten, koenjit en sereh.

Ajam Boemboe Idjoe (1613)

Lekker kip gerecht met lomboks, knoflook, uien, kemirinoten, laos, djahe, gula djawa, koenjit, sereh, salamblaadjes en selderie.

Kolak Waloh (9395)

Een lekkere Indonesische pap met banaan, daon padan en pompoen.

Grapefruit drank (3032)

Een lekker fris drankje voor de hete zomerdag.